Start Skrzyczne – najwyżej położona restauracja w Szczyrku 1257 m n.p.m.!

kontakt.png

Masz pytania?
Zadzwoń: +48 515 766 666

W szczyrkowskiej kuchni można zauważyć wpływy góralskie i śląskie, dzięki czemu lokalne menu jest różnorodne i bardzo pożywne. W tutejszej bazie gastronomicznej znajdują się m.in. karczmy, restauracje, gospody, pierogarnie, kawiarnie, pizzerie i grill bary. Zazwyczaj nie trzeba nawet wychodzić na miasto – wiele obiektów noclegowych oferuje swoim gościom także zaplecze gastronomiczne.

Kuchnia Szczyrku, czyli jaka?

Szczyrkowska kuchnia to połączenie regionalnych potraw górali beskidzkich z kuchnią śląską, która z kolei czerpie z tradycji kuchni polskiej, czeskiej, austriackiej i niemieckiej. Można się zatem domyślić, że tutejsze menu nie będzie ani dietetyczne, ani ubogie w smaki. Niemniej Szczyrk nie jest miastem, w którym trzeba liczyć kalorie. Sycące potrawy zapewniają siłę i energię, które niewątpliwie przydadzą się podczas pobytu. Każdą zbędną kalorię można spalić podczas wycieczek górskich, przemierzania wymagających tras rowerowych czy zimowych aktywności. Ponadto surowy górski klimat zaostrza apetyt, a trudno przejść obojętnie obok tak pysznych dań i przekąsek.

Śniadanie w Szczyrku – co zjeść na dobry początek dnia?

Śniadania w tradycyjnej kuchni śląskiej bazowały głównie na zupach z mięsną lub tłustą wkładką. Bardzo popularne były zwłaszcza żur na zakwasie z ziemniakami, przygotowana z żuru zalewajka, a także wodzianka, czyli zupa z czerstwego pieczywa z dodatkiem czosnku i boczku. Dania te są do dzisiaj popularne w regionie i również w Szczyrku nie ma problemu z zamówieniem rozgrzewającej zupy na śniadanie. Jednak dzień można rozpocząć również w bardziej klasycznym stylu – na przykład od kanapek ze świeżego chleba z dodatkiem wędliny, sera czy pasztetu. W szczyrkowskim menu śniadaniowym można znaleźć także smalec podawany z pieczywem i ogórkiem, jajecznicę czy bigos. Osoby, które preferują śniadania na słodko, mogą zamówić naleśniki z serem i owocami.

Małe co nieco – co zamówić na przystawkę?

Będąc w Szczyrku, warto skosztować góralskich serów – np. grillowanego oscypka z żurawiną czy bundzu podanego na sałatce z grzankami. Na przystawkę można zamówić także zupę. Szczególnym uznaniem cieszy się tutaj kwaśnica, czyli sycąca zupa ugotowana na żeberkach i kiszonej kapuście. Popularne są również rosół, barszcz z pierogami i mięsem, no i oczywiście wspomniany wcześniej żur. Przed daniem głównym można zamówić także śledzie (w oleju lub śmietanie), pieczywo ze smarowidłem (np. smalcem, pasztetem) czy panierowany ser żółty.

Obiad w Szczyrku na bogato – sycące dania główne

Obiad w Szczyrku to gwarancja sytego posiłku, który zapewni energię na resztę dnia. Szczególnym uznaniem cieszą się dania mięsne, choć w górach można skosztować także ryb i potraw wegetariańskich (lub prawie-wegetariańskich). W regionalnym menu można znaleźć takie pozycje jak:

Dania główne występują z dodatkami typowymi dla kuchni góralskiej i śląskiej. Oprócz tłuczonych ziemniaków popularne są szczególnie kluski śląskie, które można zamówić np. do rolady wołowej. Golonkę, żeberka, baraninę i jagnięcinę podaje się zwykle z dodatkiem kiszonej kapusty (w formie surówki lub na ciepło). Kiszona kapusta występuje także w towarzystwie pierogów ruskich i z mięsem. W karcie nie powinno zabraknąć także modrej kapusty, czyli obowiązkowego dodatku do rolad śląskich. Inne często spotykane dodatki to m.in. kiszony ogórek i marynowane grzybki.

Smaczny obiad dla jaroszy

Szczyrkowska kuchnia jest łaskawa także dla osób, które unikają mięsa i ryb w swojej diecie. Wegetarianie najedzą się do syta chociażby dzięki domowym pierogom z nadzieniem z kapusty i grzybów, sera lub owoców sezonowych. Osoby na diecie bezmięsnej mogą skosztować również placków ziemniaczanych podanych z bryndzą lub śmietaną. Kolejną treściwą potrawą są ziemniaki podane ze zsiadłym mlekiem (można zrezygnować ze skwarek). Nie brakuje tutaj też różnorodnych sałatek ze świeżych warzyw, polanych lekkim dressingiem na bazie jogurtu i oliwy. Semiwegetarianie mogą spróbować także śledzi oraz pstrąga przyrządzonego na grillu lub w piecu.

Szczyrk na deser – gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego

Nie każdy po zjedzeniu sycącego obiadu będzie miał w żołądku miejsce na deser, jednak mimo wszystko warto zapoznać się z tutejszymi słodkościami. Najczęściej będą to domowe ciasta (np. szarlotka, makowiec) oraz naleśniki z dodatkiem owoców, sera i czekolady. Tradycyjnym wypiekiem jest zwłaszcza kołocz śląski, czyli ciasto drożdżowe z nadzieniem (makowym, serowym, jabłkowym) lub bez nadzienia (jedynie z posypką). W lokalnej restauracji można zakończyć obiad także musem jajecznym lub kawałkiem biszkoptowego tortu z bitą śmietaną i owocami.

Niezbędne w górach – rozgrzewające napoje

Zimową porą do Szczyrku ściągają nie tylko narciarze i snowboardziści, ale również turyści, którzy chcą po prostu popatrzeć na góry i wziąć udział w tradycyjnym kuligu. Dlatego w karcie napojów nie może zabraknąć napojów, które rozgrzeją ciało po powrocie ze spaceru czy stoku narciarskiego. Żeby zimowe aktywności nie zakończyły się przeziębieniem, warto skosztować gorącej herbaty z owocami i korzennymi przyprawami. Dorosłych rozgrzeje również herbatka z „prądem”, czyli gorąca czarna herbata okraszona kroplą tradycyjnego alkoholu (np. mioduli, wiśniówki). Na zziębniętych turystów czekają również gorąca czekolada i aromatyczna, świeżo mielona kawa.

Kuchnia szczyrkowska – gdzie zjeść?

Na śniadania, obiady i desery serdecznie zapraszamy na szczyt Skrzyczne, do naszej restauracji Start Skrzyczne. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie!