Start Skrzyczne – najwyżej położona restauracja w Szczyrku 1257 m n.p.m.!

kontakt.png

Masz pytania?
Zadzwoń: +48 515 766 666

Szczyrk liczy ok. 5700 mieszkańców, jednak myli się ten, kto sądzi, że w tak niewielkim mieście trudno o dobrą restaurację. Oferta gastronomiczna Szczyrku jest równie obfita jak tradycyjne potrawy kuchni Beskidu Śląskiego – każdy znajdzie tu coś dla siebie i nikt nie wyjedzie stąd z niezaspokojonym apetytem. To dobrze, bo w górach nogi aż same rwą się do ruchu, a treściwe posiłki zapewnią zapas sił na odkrywanie tutejszych szlaków i tras zjazdowych.

Światowa kuchnia w sercu Beskidu Śląskiego

W Szczyrku można odbyć kulinarną podróż dookoła świata. Miłośnicy włoskich potraw znajdą tutaj makarony i pizzę na cienkim cieście, zaś osoby rozkochane w egzotycznych smakach mogą zamówić sushi czy sajgonki. Z kolei na zwolenników kuchni amerykańskiej czekają burgery, hot-dogi, kanapki z szarpaną wołowiną i steki. Można zatem poczuć się tutaj jak na wakacjach we Włoszech albo na nartach w Aspen. Potrawy z kuchni świata docenią również zagraniczni turyści, którzy mają swoje preferencje smakowe i wolą wybierać potrawy znane z rodzimej kuchni.

Popularne dania, które lubią (prawie) wszyscy

W szczyrkowskim menu nie brakuje dań, które można zjeść w domu lub zamówić w restauracji w każdym mieście w Polsce. Kotlet schabowy z frytkami, grillowana pierś z kurczaka, rosół z makaronem czy pieczona ryba to „bezpieczny” wybór dla osób, które nie lubią eksperymentować z nieznanym jedzeniem na pusty żołądek. Popularnych dań w karcie szukają również rodziny z dziećmi, ponieważ nie każdy maluch czy nastolatek lubi próbować nowych rzeczy. Lepiej, żeby dziecko zjadło z apetytem zupę pomidorową czy naleśniki, niż wyszło z restauracji głodne. Rodzice nie muszą jednak rezygnować z odkrywania nowych smaków, ponieważ najczęściej w karcie znajdują się zarówno popularne dania, jak i te nawiązujące do kulinarnych tradycji Beskidu Śląskiego.

Tradycyjne potrawy Beskidu Śląskiego

Przed wiekami mieszkańcy tych okolic nie mieli zbyt dużego wyboru w kwestii menu. Surowy górski klimat i niezbyt dobre warunki glebowe sprawiały, że produkcja żywności skupiała się na połowach ryb, bartnictwie i hodowli zwierząt (szczególnie owiec). Stąd też w regionalnej kuchni można znaleźć m.in. dania główne z pstrągiem i sandaczem, potrawy z baraniny, a także przekąski z owczym serem, czyli bundzem, bryndzą i oscypkiem. Również bartnictwo odcisnęło piętno na tradycji regionu beskidzkiego. To właśnie w okolicach Cieszyna, Szczyrku i Bielska-Białej powstała słynna wódka na miodzie Miodula.

W XIX wieku w Beskidzie Śląskim pojawiły się ziemniaki, które dość mocno zakorzeniły się w kuchni regionu. Z ziemniaków przyrządzało się chociażby poleśniki, czyli placki pieczone na liściach kapusty. Bardzo popularne były tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulką (lub skwarkami w wersji na bogato), placki ziemniaczane z blachy, zapiekanka kubuś z tartych ziemniaków, jabłkami i śmietaną, a także kluski ziemniaczane. Kolejnym warzywem, które podbiło podniebienia mieszkańców Beskidu Śląskiego, była kapusta. Podawano ją na ciepło, z zasmażką i słoniną. Szczególne miejsce w kuchni regionu zajmuje również kapusta kiszona.

Tradycyjne potrawy Beskidu Śląskiego przetrwały do dziś. Co zjeść w Szczyrku, żeby odkryć smaki regionu? Oto kilka propozycji:

Szczyrk na słodko, czyli co zjeść na deser?

Tradycyjna kuchnia nie jest zbyt dietetyczna, jednak smak potraw wynagradza nadprogramowe kalorie, które zresztą można spalić na górskim szlaku lub stoku narciarskim. Z tych samych powodów nie trzeba odmawiać sobie deseru. Do popołudniowej kawy warto zamówić kawałek domowego ciasta (dużą popularnością cieszą się szarlotka i sernik), z kolei dzieciom można zamówić świeże owoce lub lody. Osoby, które preferują śniadania na słodko, mogą sięgnąć po naleśniki z syropem klonowym. Z kolei na obiad można zamówić kluski z powidłami lub pierogi nadziewane owocami. Żeby słodyczy stało się zadość, zamiast „małej czarnej” można wypić cappuccino lub gorącą czekoladę.

Gdzie można dobrze zjeść w Szczyrku?

Aktywny wypoczynek czy dobry obiad w restauracji? W Szczyrku nie trzeba wybierać. Położona na Skrzycznem (1257 m n.p.m.) restauracja Start Skrzyczne czeka na wszystkich, którzy zdobyli szczyt Korony Gór Polski. Drogę na szczyt można pokonać pieszo, na rowerze, czy koleją linową – piękne widoki czekają na wszystkich bez wyjątku. Czeka również dobre jedzenie, ponieważ restauracja serwuje lubiane dania z popularnej kuchni, a także potrawy nawiązujące do tradycji regionu. Rankiem można zjeść tutaj syte śniadanie, a po południu zamówić trzydaniowy obiad z zupą, drugim daniem i deserem. W razie mniejszego apetytu lub w oczekiwaniu na danie główne można sięgnąć po zimne lub grillowane przekąski.